2010. június 25., péntek

Amikor az egyszerű valóság csodálatos


Iszonyatosan forró délután köszöntött ránk szombaton. Az ebédlőben ülve oldalba böktem a fiút, aki érdeklődve nézett rám.

– Foci? – kérdeztem röviden.

A válasz kitörő lelkesedés volt részéről, és hamarabb átöltözött (ebbe beleértendő a labda megkeresése is), minthogy én a cipőmet vettem fel. Csillogó szemekkel állt az ajtóban, és alig bírta kivárni, amíg legkedvesebb barátnőm kötelező instrukciókkal ellátott. Ő ugyanis mamája a kisfiúnak. Ritka alkalmak egyike, hogy elengedi valakivel, valahová. A szemefényét bízta rám. Egyedül neveli, amióta az édesapja úgy gondolta, hogy nem kíván tovább velük élni. Hajtotta közel-keleti vére, és magára hagyta őket, mindenféle segítség nélkül. Nagyon szép kisfiú. Apja arab férfias vonásai keverednek benne, anyja szépségével.

Egyszóval, nagy öröm ennek a fiúcskának, ha ilyen ördög is, mint én ugyan, de elviszi a parkba, a betongrundra focizni.


Elég hamar odaértünk a Szent István téri parkba.

A lugasokon, és a sövényen átverekedtük magunkat, és megérkeztünk végcélunkhoz. Egy kosárlabdapálya, ami enyhén szólva sem alkalmas a kosarazásra. A palánk kicsi, a pályát körbevevő fakerítés magas, ráadásul, ha az ember nem dob kosarat, és elvéti, akkor egy pillanat alatt a labda a Pozsonyi úton landol, ami balesetet okozhat.


Azonban gyerekekkel focizni kiváló hely.

Pillanatok alatt kitaláltuk a szabályokat, és már játszottunk is. Nagyon élvezte a játékot, és bevallom, én is gyermeki örömmel rúgtam a bőrlabdát.

Egyszer csak a palánk szélénél megjelent három roma fiú. Egy nagyobb, és két kisebb. Láttam, hogy játszanának, de nem jöttek beljebb, látván foglalt a hely, mert mi már fociztunk. Intettem nekik, helyet mutattam számukra a pályán. Elég nagy grund, elférünk. Ők mosolyogva megköszönték, és már játszottak is, de nem zavarták közben a mi mulatságunkat.

Nemsokára egy termetes, idősebb úr jött felénk, egy tizenéves sráccal. Forgatókönyv ugyanaz: helyet mutatok, ő mosolyog, mindenki játszik.

Később egy mandulaszemű leányka, és két kisfiú is odajött az apukájukkal, és megtöltöttük a kis betonpályát. Jóízű gyermekkacaj szállt a levegőben.

Egy pillanatra megálltam izzadságom letörölni, és körbenéztem. Mindenki játszott, és ahogyan az arcokat figyeltem, mindenki élvezte a játékot. Mindenki játszott, de vigyázott arra, hogy ne zavarja a másik játékát. Az arab kisfiú visszagurította a labdát barátságosan a zsidó férfinak, aki mosolyogva megköszönte, a roma srác jóindulatúan visszadobta az elrúgott bőrfocinkat nekem a „fehér embernek”, és én is így tettem, amikor a kínai család lasztija landolt nálam, amiért sűrű „kőszönö!”-ket kaptam…


Azt mondják, hogy az egyetlen nemzetközi nyelv a tánc.

Ha, ez így van, akkor a nemzetközi mosoly forrása a játék. Akkor ott abban a két órában béke volt, és tökéletesnek éreztem a világot. Boldog voltam, és ahogyan megítélhettem, nem voltam egyedül. Nem honolt bizalmatlanság, nem lángolt fel harag, nem robbant a gyűlölet. Nem volt különbség közöttünk, mindannyian „csak” emberek voltunk.

Olyan emberek, akiket lehet, hogy máshol, más időben, a „megcsinált” hétköznapi világ megpróbál szembeállítani egymással, megkísérli, hogy ellenérzéssel legyünk, mert aktuális érdeke úgy kívánja...


Hazafelé a parkból végig ezen gondolkodtam, nem hagyott nyugodni a dolog.

Még akkor is el voltam bambulva, amikor a sarki kis közértnél kisbarátom elém került, és látszólag dühösen toppantott vékony kis lábaival: „- Halló! Hallasz engem? Már kétszer szóltam hozzád. Most iszunk üdítőt, vagy sem? Hányszor kérdezzelek még?”

Belenéztem abba a csodálatos meleg barna szemeibe, és minden kétségem szertefoszlott. Állandó szkepticizmusomat félresöpörte gyermeki ártatlansága, és úgy éreztem, nem lehet sötét a jövő, ahol ilyen kisfiúk lesznek felnőttek.

Nem lehet…


8 megjegyzés:

  1. Milyen szép is lenne, ha ez a kicsi, előítélettől mentes, manipulálatlan világ békessége jellemző lenne a nagy életterünkre is. Mostanában egyre többször eszembe jut Madách Imre műve, Az ember tragédiája, amikor is egyetlen "i" betű miatt ölik halomra egymást az emberek... Azt hiszem, tényleg ez az ember tragédiája.

    VálaszTörlés
  2. De ugye tudod, hogy ez a "gyermeki ártatlanság" nem minden esetben és helyszínen működik. És nem is fog, amíg ember él a földön.

    VálaszTörlés
  3. A világbéke csak egy ábránd.
    Ettől függetlenül néha jól esik különböző származású, vallású, neveltetésű emberekkel közös "nyelveken" értekezni. Mindig találtam jókedvre, játékra hajlamos egyedeket az Atlanti-óceán partjaitól Jeruzsálemig. Soha sehol nem akadtam össze olyan gyerekekkel, hétköznapi emberekkel, akik ellenségesek lettek volna velem, ha játszani hívtam őket.
    Az én Kisbarátom egy nagyon jól tanuló, jól nevelt, okos és intelligens kisfiú, aki szeretettel fordul azok felé, akik ugyanígy közelednek felé.
    Biztosan eddig szerencsém volt, és a ezért nem csalódtam még a gyerekekben...

    VálaszTörlés
  4. Igen a világbéke lehet ábránd, de ha mindenki erről ábrándozna...talán kifordíthatnánk a világot!

    A gyerekekben pedig sosem fog csalódni kedves Uram, mert úgy veszem ki az írásából...érti őket és nem fel akarja emeli magához,hanem leereszkedik közzéjük....és ez így van jól!:)
    A legfontosabb a hit...ha hisz bennük a gyerekekben...ők is önben!

    Tetszett írása, ismételten...nem kicsit!
    Málna

    VálaszTörlés
  5. Jól látja kedves Málna! :)
    Köszönöm az elismerést!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Zsedely!
    Épp az a baj, hogy elfelejtünk gyermeknek lenni (bár ismerek kimondottan rossz, konok gyermekeket is, akik rendszeresen felpofozzák a környezetüket). S talán felnőttként nem is akarunk már visszatérni a saját múltunkba, mert szégyelljük az ártatlanságot. N. jól megközelítette a témát, amelyről egyébként az amerikai indiánok jutottak eszembe. Ők vajon hogyan nyilatkoznának erről az egypályás játékról? V. a rezervátumba zárt erdélyi, felvidéki magyarok. És még sorolhatnám. Tegyük fel, hogy a játszótéren megjelenik egy húsz fős török (v. más) fiúcsapat. Egyből leszorítottak volna onnan mindenkit. A szakállas zsidó bácsi ellenáll, nem mozdul. Mi következik? "Te büdös geci zsidó, kopj le!" S a zsidó lekopik, mert nincs más választása. A többség nyer, elfoglalja a területet, politikus pedig még egy szem sincs a láthatáron. Egyesek demokráciának nevezik a társadalmi berendezésnek azt a formáját, amikor a többség akarata a döntő. Temesvári magyar vagyok, az őseim is azok voltak, aránylag jól elvoltak mindenkivel, amíg fel nem borult az etnikai egyensúly. Bejött a sok bunkó a hegyeken túlról, szó szerint az őskorból a bánsági jólétbe, s kiszorított mindenkit az otthonából. A gyermekek sárral kezdték dobálni egymást az utcán, és tartott ez mindaddig, amíg a kisebbségbe került svábok, zsidók, magyarok meg nem unták, le nem koptak a pályáról, odébb nem költöztek. Ezek után szeressem a betolakodót, mondjam azt, hogy demokráciában élek, és mennyire szép a sokszínűség? Nem szeretem, és nem mondom azt, hogy demokráciában élek, hogy szeressük egymást gyerekek, mert nem hiszek benne. A gyakorlat mást igazol, nem a személyek közti egyenlőséget, a krisztusi tanítást, sajnos.
    Na most megint okoskodtam egyet. Ezer bocsánat.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Hölgyem!

    Nekem nem célom győzködni senkit sem, hogy szép a világ. Mert általában nem...
    Soraim nem akartak példaértékű tanításokat felidézni, csupán egy nagyon emberi és tökéletes pillanatok megörökítésére szolgált. A gyakorlat az, amit személyesen megélünk, tapasztalunk – legalábbis az Ön hozzászólásában ez a gondolta volt a vezérvonal. Az én kellemes délutánom is a gyakorlatban történt meg velem valóságos helyen, valóságos szereplőkkel. Tehát nem fikció – hanem, gyakorlat.
    Szerencsére még nem általános helyzet nálunk az, hogy török csoportok köztéren terrorizálnak más tömörüléseket, vagy egyéneket csupán etnikai hovatartozásuk miatt (Németország egyes területein, már előfordulhat). Vannak ugyan néha vérlázító történések, de nem tömegjelenségek.

    Velem is előfordult régebben - sőt a közelmúltban is egy alkalommal -, hogy roma származású emberek egy csoportja próbált primitív ököljog alapján fellépni különböző általuk generált konfliktushelyzet alkalmával. Ilyen esetekben nem ijedek meg, és a környezetemben élő barátaim sem. Az igazságomat megvédem, ha kell szóval, ha kell ököllel. Csak azt lehet kiszorítani, aki hagyja magát...
    A világtörténelemből unos-untalan találnánk példákat.

    Valószínűleg Önnek teljesen igaza van a Kegyed által leírt példákon keresztül.
    A demokrácia megvalósult XXI. századi torzója távolról sem az, mint amit a neve takar. Nem is akarok hosszú és unalmas fejtegetésekbe belemenni, megteszik helyettem politológusok, és nálam sokkal pallérozottabb elméjű emberek különböző fórumokon.
    Visszatérve az elejére: ami velem megesett, és írásra késztetett, az egy olyan alkalom volt, ami felvillantotta előttem egy másik, békésebb világ arcát, ami sokkal szebb volt, mint a jelenlegi, amiben élünk...
    Nem volt „ha”. A feltételes móddal ezer variációt lehetne leírni (ha ezt jött volna, ha ezt csinálta volna, stb.), de semmi értelme. A valóság más volt, és kivételesen szép.
    Ennyi.
    Nem vagyok naiv. Nem vagyok vak. Ismerem korunk és a régebbi korok történelmét. Nem áltatom magam. Nem hiszek a „szeressük egymást gyerekek”- szózatban. Csupán jól esett egy pár órára elszakadni ettől a földi általános léttől...

    Ne kérjen bocsánatot, és kérem, nyugodtan „okoskodjon”, amikor úgy gondolja. Hiszen a kölcsönös eszmefuttatások, vélemények alapján ismerjük meg egymás gondolatait. Nem kell feltétlenül egyetértenünk dolgokban, ahhoz, hogy egy élvezetes párbeszédet folytassunk.

    Köszönöm, hogy olvas, és véleményez.

    Tisztelettel,
    Zsedely

    VálaszTörlés